Kuchyně na Srí Lance

14.03.2018

Kdo má tu možnost navštívit tuto úžasnou zemi, musí zkusit i jeden z důvodů, proč se sem spousta cestovatelů stále navrací. Tím důvodem je místní kuchyně. 

Osobně moc nemusím pálivá jídla, ale tady je to jiné. Kombinace spousty místního koření a čerstvých ryb, zeleniny a ovoce dokáží navodit bohatou kombinaci vůní a chutí, že vám nebude ve výsledku vadit jíst rýži s kari 3x denně.

Když to nepálí, tak to není ono

Srí Lanka má od každého trochu, od svého nejbližšího souseda Indie trochu víc než je někdy zdrávo. Řeč je o chilli a různých pálivostech co si můžete dát do jídla popřípadě konzumovat napřímo.  Po delší době v této oblasti vás už snad ani nic nemůže překvapit. Mne tedy překvapila jablka obalená v chilli. Nedokážete si představit ten obrat o 180, když se z krásných a chutných jablek stalo něco ve stylu pálivého salátu z hells kitchen.

Kari - kari - kari

Nemáš kari? dej tam kari

Jedna z místních specialit a pro místní obyvatele dá se říct celoroční strava, ať už se jedná o snídani, oběd nebo večeři je cokoliv na kari. V Elle jsem mohl absolvovat i lekce "vaříme kari na kari" a i dnes doma v čechách si občas něco uvařím. 

Ono ve výsledku je celkem jedno co tam dáte. Hlavní je vařit vše v kokosové vodě (v našich podmínkách i přeceděná voda přes strouhaný kokos). Dále můžeme už pouze přidávat a doporučuji více druhů, jídlo je poté rozmanitější. Výborná je dýně, okurka, kuře, ryby, fazolky a tradiční čočka. Hlavně se toho nebát.